Lontong Johor


Makanan kegemaran bila tiba aidilfitri ramai yang buat Lontong untuk dihidangkan kepada tetamu. Resipi yang mudah dan sedap ni wajib anda cuba. Selamat Mencuba !
 
Ready in: 2 hours
Servings: 5
Difficulty: Easy
Bahan-bahan:
Nasi impit segera

KUAH LODEH: Bahan-bahan rencah
Suhun
1/2 inch lengkuas
Carrot (dipotong)
Sengkuang (dipotong kecil)
Kobis (dihiris kecil)
Kacang panjang / kacang boncis (hiris serong)
Tauhu (potong empat segi)
Tempe (dipotong kiub)
Tauhu kering/pucuk (direndam dulu lalu dipotong kecil)
Santan pek besar (bergantung pada kuantiti kuah)
2 batang serai (dititik)
Serbuk kunyit (agak-agak 3/4 sudu makan)
Garam dan gula secukup rasa

KUAH LODEH: Bahan Kisar
Segenggam Udang Kering (cuci dulu kemudian rendam dan toskan)
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih

Bahan Sampingan
Telur Rebus
Sambal ikan bilis
Serunding

Cara Penyediannya:

  1. Masukkan sedikit air dalam periuk bersama kisar serai, lengkuas. Masak sehingga wangi.
  2. Jika pakai santan perah, air ini digantikan dengan santan cair.
  3. Apabila sudah mendidih, masukkan sengkuang dan carrot seketika.
  4. Kemudian masukkan tempe, tauhu kering.
  5. Masak sehingga empuk. Lalu masukkan kacang boncis, tauhu, kobis. Biarkan mendidih.
  6. Masukkan Santan (pati santan) kacau selalu sampai mendidih.
  7. Selepas itu, perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Apabila mendidih, perlahankan api dan masukkan soon dan biar sehingga soon lembut.
  8. Tutup api.
 

Hidangkan Kuah Lodeh bersama nasi impit dan bahan sampingan.

Lontong Johor
Write a review
Print
Ingredients
  1. Nasi impit segera
  2. KUAH LODEH: Bahan-bahan rencah
  3. Suhun
  4. 1/2 inch lengkuas
  5. Carrot (dipotong)
  6. Sengkuang (dipotong kecil)
  7. Kobis (dihiris kecil)
  8. Kacang panjang / kacang boncis (hiris serong)
  9. Tauhu (potong empat segi)
  10. Tempe (dipotong kiub)
  11. Tauhu kering/pucuk (direndam dulu lalu dipotong kecil)
  12. Santan pek besar (bergantung pada kuantiti kuah)
  13. 2 batang serai (dititik)
  14. Serbuk kunyit (agak-agak 3/4 sudu makan)
  15. Garam dan gula secukup rasa
  16. KUAH LODEH: Bahan Kisar
  17. Segenggam Udang Kering (cuci dulu kemudian rendam dan toskan)
  18. 1 biji bawang besar
  19. 3 ulas bawang putih
  20. Bahan Sampingan
  21. Telur Rebus
  22. Sambal ikan bilis
  23. Serunding
Instructions
  1. Masukkan sedikit air dalam periuk bersama kisar serai, lengkuas. Masak sehingga wangi.
  2. Jika pakai santan perah, air ini digantikan dengan santan cair.
  3. Apabila sudah mendidih, masukkan sengkuang dan carrot seketika.
  4. Kemudian masukkan tempe, tauhu kering.
  5. Masak sehingga empuk. Lalu masukkan kacang boncis, tauhu, kobis. Biarkan mendidih.
  6. Masukkan Santan (pati santan) kacau selalu sampai mendidih.
  7. Selepas itu, perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Apabila mendidih, perlahankan api dan masukkan soon dan biar sehingga soon lembut.
  8. Tutup api.
Zacopa http://blog.zacopa.my/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *