Pisang Sira Berempah


Dikala petang terdengar deruan ombak dan angin yang mengasyikan ditambah pula dengan hidangan pisang sira dan secawan teh terasa indah petang itu.
 
Ready in: 25 minutes
Servings: 2
Difficulty: Easy
Bahan-Bahan
1 biji pisang tanduk
1 kuntum bunga lawang
5cm kulit kayu manis
½ cawan gula perang
1 cawan air panas

Cara-Cara:

  1. Pisang dibuang kulit kemudian dipotong tebal.
  2. Masukkan gula, kulit kayu manis, bunga lawang dan air panas ke dalam mangkuk kaserol kemudian masak dengan kuasa high selama enam minit ataupun sehingga mendidih.
  3. Masukkan pisang kemudian masak lagi dengan kuasa high selama tujuh minit. Keluarkan.

Enak dimakan sama ada sejuk ataupun panas.

 
Pisang Sira Berempah
Write a review
Print
Ingredients
  1. 1 biji pisang tanduk
  2. 1 kuntum bunga lawang
  3. 5cm kulit kayu manis
  4. ½ cawan gula perang
  5. 1 cawan air panas
Instructions
  1. Pisang dibuang kulit kemudian dipotong tebal.
  2. Masukkan gula, kulit kayu manis, bunga lawang dan air panas ke dalam mangkuk kaserol kemudian masak dengan kuasa high selama enam minit ataupun sehingga mendidih.
  3. Masukkan pisang kemudian masak lagi dengan kuasa high selama tujuh minit. Keluarkan.
Zacopa http://blog.zacopa.my/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *